MATNYTTIGT

Yogite

Yogite har många positiva effekter på kropp och sinne. Vill du göra din egen blandning har du Yogi Bhajans orginalrecept här.

Yogite ger dig kraft och energi, verkar stimulerande och balanserande, är bra mot förkylning, stärker och lugnar nervsystemet och förbättrar minnet.
Yogite innehåller svartpeppar som renar blodet, kardemumma som är bra för tjocktarmen, nejlika som är bra för nervsystemet och dessutom hjälper mot förkylning och utmattning. Svart te fungerar som en katalysator för de övriga ingredienserna.

Ingredienser

 • 2 liter vatten
 • 20 hela nejlikor
 • 20 hela kardemummakärnor
 • 20 hela svarta pepparkorn
 • 5 kanelstänger
 • 1 bit färsk ingefära
 • 5 dl mjölk eller sojamjölk
 • 1 tsk svart te
 • Honung


Så här gör du:
1. Koka upp vattnet.
2. Blanda i kryddorna och låt koka 15-20 minuter.
3. Tillsätt mjölken.
4. Koka upp och ta sedan bort kastrullen från plattan.
5. Tillsätt svart te, detta skall ej kokas.
6. Låt svalna och blanda i honung.
7. Njut av ditt yogite. Gärna tillsammans med mjölk eller soyamjölk eftersom mjölken balanserar upp de starka kryddorna, så att magen inte blir irriterad.

Receptet kommer från boken: Kundaliniyoga - för hälsa, livskraft och självkännedom av Wiveca Hjalmarsson.

Gyllene mjölk

En kvällsdryck.

För flexibla leder.

Bra för huden. Undergörande. Sövande. Lugnar nervsystemet.

Gurkmejapasta
För att gurkmeja ska fungera för att mjuka upp stela leder, behöver den koka i 8-10 minuter. Lättast är därför att förbereda en pasta med gurkmeja som håller 2-3 veckor i kylskåp. Ta en burk/påse med gurkmeja. Mät upp i en kastrull och ta 1,5 delar vatten. T ex om Du har 1 dl gurkmeja så tar Du 1,5 dl vatten. Koka till en pasta på svag värme 8-10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Klarar sig i kylskåp ca 2 veckor.

 

Mjölk
Kardemumma
Kanel
Honung

1. Koka en fast pasta på gurkmeja  och vatten (se recept ovan). En vanlig kryddburk gurkmeja räcker till en 40-dagarskur. Häll gurkmejan i en liten kastrull, och mäter sedan upp dubbelt så mycket vatten genom att använda kryddburken som måttstock. Rör runt medan det värms och blir till en fast pasta, ca 5 minuter eller kanske lite mer. Förvara i kylskåp.

2. Värm mjölk och en liten sked gurkmeja, dofta över lite kardemumma (om du vill vara lite avancerad, så kan du ha i hel kardemumma). Det får inte börja koka, utan bara sjuda lätt. Häll upp i en mugg och rör i honung efter smak, dofta även gärna över lite kanel. Rör runt och drick. Bli mjuk och somna gott.

 

Gurkmeja anses läkande för stela, styva och knakande ben och leder. Det är ingen idé att prova bara en gång och förvänta sig mirakel, 40 dagar är minimum.

 

Detoxte

Det här är en kraftfull avgiftningskur.

Effekten ligger inte i hur mycket hett vatten du dricker, utan hur ofta. Du kan ta några små klunkar så ofta som 2–3 ggr per timme under dagen. Drick det så varmt du kan.

Detta stärker kroppens förbränningseld (agni), vilket är grunden för alla former av avgiftning.

Agni ("matsmältningselden") kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.

 

Ingredienser

 • 8 dl vatten
 • 1/2 - 1 tsk mald ingefära
 • 1 tsk mald spiskummin

1. Blanda vatten och kryddor

2. Låt koka i 15 min.

3. Häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då.

Varje dag i ca 3 veckor.